Triggerpoints: pijnlijk op afstand

Wat zijn het en waar komen ze vandaan?

Door het gebruik van de spieren in beweging, of door ze lang in een aangespannen staat te houden, kunnen gedeelten daarvan verkrampen. De kleinste deeltjes van een spier die samen de spiervezels vormen blijven dan in groepjes aangespannen. Een groepje kan dan een verdikking in een stukje van een spier vormen dat we in de volksmond een spierknoopje noemen. In deze knopen is de doorbloeding niet optimaal en vindt een een hoop opslag van afvalstoffen en melkzuur plaats. Door de verdikking kunnen ook pijnlijke situaties in het lijf ontstaan omdat de spier niet goed meer functioneert, of omdat de knoop ergens op drukt of tegen iets aan schuurt. Bovendien zullen de hersenen door het ongemak in de spier deze minder gaan aanspreken. Andere spieren zullen het werk op zich moeten nemen met als gevolg spierpijn, overbelasting en blessures. Daarnaast kunnen de verdikkingen ook problemen veroorzaken bij andere zaken zoals hoofdpijn, uitval of tinteling van delen van het lichaam en vermoeidheid.

triggerpoints_large

Preventie en hulp

Spanning en stress zijn de hoofdingrediënten voor triggerpoints met name in het rug-, nek- en schoudergebied. Nu is het niet altijd eenvoudig om die oorzaken tegen te gaan. Maar een gezonde dosis ontspanning is wel aan te raden. Daarnaast is de houding tijdens werken en slapen ook erg belangrijk. Niet alleen mentale spanning maar ook de spanning in spieren kan zorgen voor verkramping van spiervezels. Alles wat regelmatig en lang gespannen staat loopt de kans om aangespannen te blijven op spiervezelniveau. Denk hierbij aan de spieren die de schouders optillen als men voorover gebogen aan computerwerk bezig is.

Afwisselende beweging, goede nachtrust en goed stretchen tussen de inspanningen door helpen enorm. Daarnaast is goede voeding ook belangrijk. Vooral voldoende water drinken. Bij veel triggerpoint problemen is het aan te raden om bij de masseur langs te gaan. Het ook belangrijk om de oorzaak te vinden voor het optreden en aanhouden van de klachten en om daar een oplossing voor te vinden.

0001

Wel of geen triggerpoints?

Of er sprake is van echte triggerpoints wordt bepaald door de lichamelijke klachten die een plek in een spier voortbrengt. Zoals de naam al aangeeft “triggert” een verdikking in een spier een reactie op een andere plek in het lichaam. Anders gezegd; de pijn die op een plek in het lichaam wordt waargenomen kan worden veroorzaakt door een triggerpoint op een andere plek in het lichaam.

Behandeling

Triggerpoints zijn vaak goed te behandelen. Echter zijn ze niet vaak na één behandeling verdwenen. Door middel van een diepe massage met pressie op de gespannen plek kan de ontspanning in de spiervezels worden geforceerd. Het lichaam zelf krijgt hierdoor het signaal om los te laten en te ontspannen. Door de plaatselijke druk worden afvalstoffen uit de knoop geduwd en wordt zuurstofrijk bloed naar het probleemgebied gemasseerd. Dit zorgt voor doorbloeding en lost de verkramping op. Vaak zijn meerdere behandelingen nodig en het is aan te raden om de plekken te onderhouden door met regelmaat de probleemgebieden te laten masseren.

Bij de behandeling zal de masseur nauw contact hebben met de cliënt om vast te stellen of de juiste plek wordt behandeld,  maar ook om te controleren of de druk niet te hoog is en of er onderdelen getriggerd worden tijdens de massage. Vrijwel altijd is bij de juiste druk op de juiste plek meteen duidelijk op welke plek het triggerpoint zijn problemen veroorzaakt.