liliya-dyulgerov-rTgJYzhduIs-unsplash

Spatadertherapie

Klachten van pijnlijke gezwollen benen, voeten en enkels? Aan het einde van de dag niet meer op de benen kunnen staan door een zwaar, moe en stekend gevoel? Nachtelijke krampen en rusteloosheid in de benen?

Spataderen of andere doorbloedingsproblemen in de benen kunnen hiervan de oorzaak zijn.

Spatadertherapie is een pijnloze behandelmethode, een vriendelijk alternatief voor de reguliere behandelmethoden zoals operaties, laserbehandelingen of het dragen van steunkousen. Gericht op het verbeteren van de doorstroming in de bloed- en lymfevaten van de benen.

Wat zijn spataderen?

Spataderen zijn verwijde aderen die voornamelijk in de benen voorkomen. Ze zijn te herkennen aan hun blauwe kleur. Ze komen voor in verschillende verschijningsvormen zoals in verdikte, soms kronkelige kabels.

spataderen-op-de-huid-macro-close-up-circulatie-probleem-medicijnen_74333-146
001

Hoe ontstaan spataderen?

Aderen zorgen samen met het hart en de slagaderen voor de bloedsomloop. Nadat de slagaders het zuurstofrijke bloed met voedingsstoffen hebben afgegeven aan de weefsels stroomt het zuurstofarme bloed weer via de aderen terug naar het hart. In de aderen zitten klepjes, die ervoor zorgen dat het bloed maar één kant (naar boven) op kan stromen. Indien de aderkleppen niet goed sluiten, door het wijder en slapper worden van de aderen, kan het bloed onvoldoende terugstromen waardoor spataderen ontstaan.

normal-varicose veins

Wat zijn de klachten?

 • Zware vermoeiende benen, vooral aan het einde van de dag
 • Rusteloze benen
 • (nachtelijke) krampen
 • Jeuk of pijn

Welke factoren spelen een rol?

 • Erfelijke aanleg
 • Overgewicht
 • Langdurig staan of zitten
 • Verzwakking van de vaatwand door ontsteking of veroudering
 • Zwangerschap

Tijdens een zwangerschap wordt het hormoon ‘progesteron’ aangemaakt. Samen met de toename van circa 2 liter extra bloed zorgt dit voor verwijding en verslapping van de vaatwand.

Spataderen

Voor wie is de behandeling geschikt?

Spatadertherapie is geschikt voor iedereen met klachten van spataderen of andere doorbloedingsproblemen in de benen. Ook bij oedeemklachten (vochtophoping) kunnen goede resultaten geboekt worden. Deze therapie is bij uitstek geschikt voor zwangeren.

Wat zijn de contra-indicaties, wanneer kunt u niet worden behandeld?

– Hartfalen

– Trombose

– Aderontsteking

– Kanker

– Complicaties tijdens zwangerschap zoals bloedingen of zwangerschapstoxicose

– Koorts

Bij twijfel altijd de huisarts of behandelend specialist raadplegen! Indien nodig kan ik, alvorens de behandeling gestart wordt, contact opnemen met uw arts.

Hoe ziet een spataderbehandeling er uit?

 • Het laten masseren van de benen
 • Het doen van oefeningen die de bloeddoorstroming bevorderen
 • Het volgen van leefregels

Na een uitgebreide intake zullen we gaan starten met de eerste massagebehandeling. Vervolgens nemen we de oefeningen door die u thuis zult gaan doen. Ook geef ik u tips en adviezen mee voor het stimuleren van de doorbloeding.

Het traject bestaat uit totaal 10 behandelingen waarvan de eerste 5 wekelijks. Vervolgens wordt de frequentie langzaam afgebouwd naar 1x per 2 weken, 1x per 3 weken. Een uitzondering hierop is de behandeling tijdens zwangerschap, hierbij wordt wekelijks gemasseerd tot aan de bevalling. Bij voorkeur wordt gestart vanaf circa de 22e week van de zwangerschap.

Aan het einde van het traject zal er, indien wenselijk, een rapportage worden geleverd aan uw (huis)arts of verloskundige.

spatadertherapie
_ing5385
gezonde benen man vrouw

Welk resultaat is te verwachten van deze therapie?

Na een aantal behandelingen zal er een stabilisatie plaatsvinden, er komen meestal geen nieuwe spataderen meer bij. De klachten als pijn, vermoeidheid, kramp en vochtophoping zullen beduidend afnemen en uiteindelijk verdwijnen. Ook zullen de zichtbare spataderen verminderen of zelfs (gedeeltelijk) verdwijnen.

Ervaringen

Jeannette:

‘Onlangs ben ik terecht gekomen bij Esther Klapwijk van Oostland Massages.

Dit kwam omdat ik veel last heb van spataderen op de benen, ze hebben een Muller techniek ondergaan en zijn onlangs gelaserd. Helaas had ik nog steeds veel last ervan, dat uitte zich door  zware benen, pijn op de schenen, kramp s,nachts en lome voeten.                                                                

Esther heeft mijn benen gemasseerd, zij gaf mij ook been-oefeningen mee en adviseerde mij na het douche af te sluiten met koud water. Na 3 massages merkte ik dat er verbetering in kwam en dat mijn benen niet meer zo vermoeid waren, na 7 behandelingen kan ik er ongeveer 3 weken mee vooruit, het is fijn als je het kan onderhouden het geeft je verlichting.

Esther stelt je snel op je gemak, heeft een fijne behandelkamer waar je je snel op je gemak voelt. Zij is heel bekwaam en kan zich goed inleven in de persoon’.

Wat zijn de kosten en hoe boek ik een behandeling?

De kosten voor het totale pakket zijn € 586,50

Dit is inclusief:

 • 10 massagebehandelingen van 60 minuten
 • Oefeningen en leefadviezen
 • gratis intake en onderzoek

Losse behandelingen zijn € 69,-

De kosten worden (in de meeste gevallen) niet vergoed door de ziektekostenverzekering. Raadpleeg hiervoor uw verzekeraar.

 

Bij het boeken van uw eerste spatadertherapie behandeling kiest u voor ‘Spatadertherapie + intake 90 minuten’. Indien u er dan voor kiest het gehele pakket af te nemen zijn de kosten voor de intake en vooronderzoek à € 40,- voor onze rekening.

De behandelingen worden uitgevoerd door Esther Klapwijk, gecertificeerd spatadertherapeut en aangesloten bij de Vereniging van Spatadertherapeuten.

www.spatadertherapie.com